den täta fina Österbottniska drällen...

Österbottnisk dräll solvas lika som Jämtlandsdräll och Cracle Weave, olika namn bara. Grupper om fyra varptrådar placeras över tre av skaften så att mönstertrådarna kommer att att gå över tre varptrådar och under en avbindetråd. På så sätt byggs en tät bruksväv upp, en användbar väv med rika möjligheter till mönstring helt utan länga flotteringar. Ingen lång mönstertråd ligger på ytan.

                                

Det anses vara vara lite klurigt att översätta partisolven rätt, så jag gör alltid en mycket tydlig detaljsolvning att pricka av så att ingen skall kunna göra fel. Det är sen bara att följa trampnotan med tillförsikt, och innan man vet ordet av har man en blommande dukväv eller handuk framför sig i vävstolen.

                                

Här ett exempel som visar den lite förbluffande förändring som sker med en liten föskjutning i trampnotan I detta mönster med kvadratiska former.

Runt eller rakt, blommor eller geometriska mönster –  med nya idéer för mönster kan oväntade former vävas, här ovan  trampat på två olika sätt med endast ett stegs förskjutning i trampordningen. Mönstret finns i min vävbok "Jämtlandsdräll, Österbottnisk dräll, Crackle weave... och blommande Daldräll". Den är tyvärr slutsåld, men du kan fråga efter den på biblioteket och där beställa lån av den.

dark-warp.jpg

Jämtlandsdräll, Österbottnisk dräll eller Crackle weave är namn på denna täta vävteknik där mönstret ligger väl invävt i ytan och kan vävas med endast  fyra skaft i vävstolen. Här vävd med en mönstertråd av tvåtrådigt lin för att så småningom bli till en kasse eller väska.

                                 blackcirk.jpg

Mönstret har en blomma i en stor cirkel – här visad på två sätt, till vänster "framsida" och till höger  "baksida" med  svartgrå nyanser mot den svarta varpen. Jag tycker om att ha båda sidors mönster  så fina att man kan välja sida efter behag.

Och här nedan små cirklar som också blir fina, Vävdamerna i Sköndal har vävt denna Österbottniska dräll som syns här nedanför med mönsterinslag av ljusblått lin mot en botten i vit bomull. Det mönstret finns också i boken.

damernas-sma-cirklar.jpg

Denna i lilla vävstol, som är en gammal Glimåkra med namnet "Pysslingen", har här små provvävar. Den vävstolen har spakar istället för trampor, och fungerar bra ändå...

vavstol-pysslingen.jpg

                              rund.jpg

Prov på jämtlandsdräll vävda i lilla vävstolen, omsolvade från stjärnor till cirklar och sen till blommor.

                            2prov-jamtlandsdrall.jpg

Om du vill kontakta mig, skriv här!


(Lämna tom)