en nygammal idé i USA

Crackle weave  kallas det här vävsättet i USA, och det har börjat bli populärt där. Vi kallar det för Jämtlandsdräll eller lika gärna för Österbottendräll. – Jag har vävt dessa mina stjärnor med  gråmelerat ullgarn som mönsterinslag på svart botten.

 

För Crackle weave används samma solvsätt för fyra skaft som vi gör i vår  Jämtlandsdräll. Fyra skaft räcker bra för att göra livfulla mönster med många variationer. Flera skaft och trampor vill man i USA gärna använda, många skaft, riktigt många. Man missar då det märkliga i att kunna skapa komplicerade och rika mönster med den allra enklaste vävstol, något som nog varit till stor stolthet och glädje i stugorna en gång.

            1loom2crrackle.jpg

Runt eller rakt, blommor eller geometriska mönster –  med nya idéer för mönster kan oväntade former vävas, här har jag trampat på två sätt med endast ett stegs förskjutning i trampordningen.

Jämtlamdsdräll heter ju också Österbottnisk dräll, benämnd olika på olika hemorter. Rakt och runt, små eller stora former kan vävas i den här tekniken, det gäller bara att noga avväga varje mönsters höjd mot dess bredd, en cirkel skall ju vara perfekt rund, men om man inte lyckas med det utan får en oval så är ju det också en vacker form...

star-5.jpg Stjärnmönster.
Inslag är här ett tunt garn i ull, skiftande svartgråa nyanser på  svart varp.
Vill du veta mer om de nya mönster som jag experimenterar med just nu, stjärnor, blommor och cirklar? Jag tycker det är väldigt trevligt med kommentarer.  Skriv gärna några rader här nedan:
 

(Lämna tom)